“Wanneer ik groot ben zal ik een meisje zijn.” Dat vertelde een vierjarige, als jongen geboren, Sasha aan haar moeder. “Ze huilde tranen van pijn toen ik zei dat ze geen meisje zou zijn”, getuigt haar mama aan de maker van de docufilm. ‘Petite Fille’ pikt de draad op wanneer Sasha zeven is en volgt de dagelijkse strijd van deze heldin, een transgender kind dat strijdt tegen een onbegrijpende en vijandige omgeving. Gesteund door een liefdevolle familie en gerespecteerd door een empathische filmmaker.

Deze documentaire toont de strijd van het transgender kind en haar familie, en hun eis dat de school Sacha’s identiteit zou erkennen. Sacha’s moeder is niet enkel dapper, maar ook boordevol liefde voor haar kind. Een ontroerend portret, geschetst met veel bewondering en nauwkeurigheid. De camera zit Sacha dicht op de huid terwijl ze speelt, naar de balletles gaat of therapiesessies volgt. De close-ups van het hoofdpersonage en de beelden van haar hechte familie, verlenen de film een zachte en indrukwekkend zorgzame intimiteit. 

‘Petite fille’- van de Franse filmmaker Sébastien Lifshitz (°1968) – won op het 47e Film Fest Gent de Grand Prix voor beste film. De film is Frans gesproken en Nederlands ondertiteld.

“De film is oprecht, maar niet sentimenteel en opende ons hart zoals geen enkele andere film dat deed”, aldus de internationale jury.

Een begeleider van de Gezinsbond geeft een inleiding en blijft ook na de film ter beschikking voor (individuele) vragen. Deze film kadert in het project ‘Alle Liefs voor M/V/X’ (2022-’23). Hosted by JamineDe voorstelling is gratis. Schrijf je hier in:

https://www.huisvanhetkindleuven.be/film-petite-fille

Organisatie: Huis van het kind Leuven in samenwerking met de Gezinsbond.